kaunseling IVF

assalamualaikum n hai korang....

setelah beberapa bulan xber treatment, 
badan pon dah bebas dari DADAH, (ubat hospital pon dah xmakan,)
25/11/2015 haritu attend kaunseling IVF..

dahlah masa tu, haku dah 2 bulan lebih xperiod. wuwu
so doktor bagi la duphaston utk 5 hari, tunggu je la period turun.
makan masa jugak period nk turun...dlm 7 hari lpas tu baru period. *sigh*
on day 2 period, doktor bagi lagi clomid 3 biji.
bermula lah kisah telan ubat lagi.... T__T

so untuk IVF ni, aku kena kol spital (read: fertility HSNZ) everitime day 2 period
untuk tengok kot ade date boleh pickup telur...
kalau kena ngan tarikh, proceed inject ubat (lupe nama ubat)..
kalau tarikh kite subur tu xde slot kosong, tunggu la next period.
so supposed xde lagi la tarikh fix bile nk buat IVF.

so haritu 20/12/2015, incik hubby g spital untuk belajar cara kira hari.
aku tunggu dalam kete je...MALAS. hahaha

jeng...jeng...jeng
incik hubby datang bawa 2 berita....
1- kite pick up telur on 13/3/2016
TAPIIIIII if and only if
2- aku kena period 6/1/2016.... T__T
haish.......ya allah permudahkanlah perjalanan IVF ku..aminnnn


op kos hubby ngejas kan pakai syafaat dunia. heeee

ok meh nk summary skik step2 IVF dlm bahasa kampung..
(owh ni by teori ok...pengalaman sendri belum lagi)
1- period hari kedua, doc akan bagi inject utk matangkan telur, besarkan n what so ever.
2- hari ke 12-15 (depends) haaa masa ni la doktor pick up telur kite. 
korang imegine die ala2 vacuum gitu.
3- so nanti embriologist kalau xsalah, akan inject sperm kt telur tu. terjadilah embrio.
4- bberapa hari, dorang akan masukkan balik embrio tu dalam rahim iols.
yang selebihnya akan di lettt it gooo...let it goo frozenkan. incase IVF ni failed, so dah xyah ulang dari step pertama. juz ulang step no 4 pakai yg frozen tu. 
phewwww~~~

kos IVF-rm4-5k. :)






menanti dan terus menanti,

3 comments:

Anonymous said...

Good luck

khairil anuar said...

in shaa Allah....ader rezeki itu nanti...amin

me suya said...

semoga dipermudahkan ati.i know the feeling and inshaAllah will pray the best for both of you as well. KIta geng TTC inshaAllah kuat dan bear with it.